test 2

Havkajakker er meget anvendt i Danmark. De er populære, fordi mange modeller er lette at holde balancen i, og de kan bruges overalt.

Der findes et utal af forskellige former for havkajakker. De er lette at kende, fordi de ofte har opadbøjede ender og et stort voluminøst skrog. De er ofte udstyret med mange detaljer på dækket. De fleste har formstøbte sæder med ryglæn og lårstøtter, som giver en god føling og kontrol med kajakken. Lårstøtter gør det også muligt at lave grønlændervendinger. Ved padling i havkajak bruges ca. samme energimængde som under en rask gåtur, så alle i almindelig fysisk form kan padle havkajak. Bemærk at modellerne Carolina 12 og Carolina 14 har ekstra store cockpit og er derfor meget nemme at stå ind og ud af.

Der er i princippet ingen grænse for hvor hårdt vejret må være for at kunne tage på vandet. Det er padlerens færdigheder, der sætter grænsen. De fleste havkajakker kan fås i en expedition udgave med to lastrum, og ud over transport af udstyr er deres funktion at holde kajakken vandret flydende i vandet under en kæntring. Havkajakker er velegnet til længere ture og kan bære en stor last af udstyr, uden at de føles tunge i vandet. Desuden kommer de fleste af Perception modellerne i en udgave med udvendigt vipperor, der gør det muligt at korrigere for strøm, vind og bølger. Roret er meget let at anvende og styres med pedaler monteret ved fodstøtterne i båden. Kajakkerne fra Perception har et ekstremt stærkt skrog, der tåler at gå direkte op på stranden og ikke kræver nogen form for vedligeholdelse.